Antyoksydanty w jadłospisie

Antyoksydanty w jadłospisieAntyoksydanty są potrzebne sportowcom, ponieważ spowalniają procesy starzenia się, podnoszą wydajność organizmu oraz chronią go przed chorobami. Znajdziemy je między innymi w witaminach A, E oraz C, a także flawoneidach oraz karoneidach. Lista produktów spożywczych bogatych w te cenne substancje jest na szczęście długa. Znajdują się na niej jabłka, maliny, truskawki, cytrusy, kiwi, marchew, pietruszka, kapusta, sałata, brokuł, ogórki, cukinia, awokado, czerwone wino, kakao, kawa. Antyoksydanty można również suplementować. Warto to robić zwłaszcza zimą i wczesną wiosną, gdy kupowane w sklepach warzywa i owoce są ubogie w witaminy i minerały. Aby uzupełnić poziom antyoksydantów w organizmie, można kupić supelementy diety zawierające witaminy A, E lub C, a także takie, które są bogate we flawoneidy i karoneidy. O antyoksydantach powinni pamiętać szczególnie ci sportowcy, którzy mają problem z infekcjami lub którzy są przemęczeni, wyczerpani. Antyoksydanty z pewnością postawią ich na nogi oraz pozwolą im cieszyć się dobrą kondycją i wyglądem przez długi, długi czas.