Dieta Dukana, zagrożenie ?

Dieta Dukana, zagrożenie ?Z pewnością każdy choć raz słyszał o cieszącej się ogromną popularnością diecie Dukana- diecie ku czci białka. Słynie ona z tego, iż pozwala na spory spadek masy w bardzo krótkim czasie. Wydawać by się mogło, że przecież o to chodzi w diecie, ale czy dieta Dukana jest bezpieczna ? Ludzie, którzy zdecydowali się przejść na ten tryb odżywania, spożywają głownie: chude mięso, jaja, owoce morza, chudy nabiał, otręby owsiane, kefir, ryby itd. Zanim bezkrytycznie zdecydujemy się na ten sposób odchudzania, musimy wiedzieć jakie wady i zagrożenia niesie ze sobą dieta Dukana. Podstawowym problemem tej diety jest brak urozmaicenia, dieta powinna w odpowiednich proporcjach dostarczać wszystkich składników odżywczych. Ponadto obciążamy organizm białkiem, którego spożywamy zdecydowanie za dużo, przez co zaburzamy równowagę kwasowo- zasadową. Będąc na diecie Dukana powodujemy wzrost złego samopoczucia, zwiększamy ryzyko wystąpienia osteoporozy i chorób stawów, a także bólów mięśni i zaburzeń trawienia. Dostarczamy zbyt wiele kwasów tłuszczowych, złego cholesterolu oraz soli. Brak błonnika pokarmowego, a także przyswajalnych węglowodanów źle wpływa na nasz organizm. Stosując tą dietę narażamy się na obciążenie nerek, co może prowadzić nawet do ich uszkodzenia. Upośledzamy pracę wątroby, przez co zatruwamy organizm. Spożywamy też zbyt wiele witamin takich jak witamina C, witaminy z grupy B i PP, a także minerałów. Nadmiernie natomiast rozpuszczalne w wodzie witaminy A i D. Dieta ta zdecydowanie niesie za sobą więcej problemów niż korzyści.