Masło czy margaryna?

Masło czy margaryna?Często przygotowując śniadanie zastanawiamy się czym posmarować kanapkę, masłem czy margaryną. Co jest bardziej wartościowe? Dietetycy powtarzają, że zdrowsze jest to co mniej przetworzone. Masło jest naturalnym tłuszczem pochodzącym ze śmietany mleka krowiego. Posiada wiele witamin (A, D, E, K), fosfor, wapń, potas, lecytynę, magnez, selen, jod, chrom, cynk, beta- karoten, kwas foliowy, kwasy omega 3 oraz łatwostrawny tłuszcz, czyli masę cennych substancji. Masło wykazuje właściwości antynowotworowe, wspomaga pracę serca, wzmacnia układ odpornościowy oraz stawy. Ma też wpływ na zdrowie tarczycy i nadnerczy. Jedynymi przeciwwskazaniami do spożywania tego tłuszczu jest miażdżyca i przebyty zawał serca. Margaryna została wymyślona głównie z powodów ekonomicznych, jej produkcja jest po prostu tańsza, a termin przydatności produktu dużo dłuższy. Margaryna wytwarzana jest przemysłowo z olejów roślinnych, wody, mleka oraz wielu składników polepszających smak, zapach i trwałość. Tłuszcz ten zwiększa ryzyko zachorowania na miażdżycę i nowotwory oraz dostarcza do organizmu zły cholesterol. Wniosek nasuwa się sam. Jeśli zależy ci na zdrowiu, smaruj kanapki masłem.